אילו הרגלי היגיינה וניקיון מתאימים לתינוקות?

מתי מתחילים לצחצח שיניים, איך מנקים אוזניים, איך שומרים ומגנים על העור העדין, אילו אזורי גוף צריך להקפיד לסבן ובאלו תכשירים כדאי להשתמש?

0000_Layer Comp 1

אנחנו עושים הכל כדי לשמור עליהם נקיים ובריאים. מעבר לתחושה הנעימה, להיגיינה ולהרגליי ניקיון יש תפקיד חשוב בשמירה על הבריאות, במניעת זיהומים, תופעות עור מציקות ואפילו עששת בשיניים. 

כדאי להתחיל להקנות הרגליי ניקיון כבר בגיל צעיר, כמובן בהתאם לגילו של הילד: לקנח אף נוזל, לגזוז ציפורניים, לחפוף את הראש, לצחצח שיניים וכדומה. גם אם אינו יכול עדיין לעשות זאת בעצמו בצורה יעילה, חשוב להסביר ולתת לתינוק, לפעוט ולילד הסברים והזדמנויות להתנסות בכך בעצמם. 

 

רחיצת ידיים:  לפני האוכל ולאחר ביקור בשירותים, רחיצת ידיים חיונית לכל אחד ואחת, בכל גיל. ככל שתתרגלו לרחוץ ידיים לפני ואחרי פעילויות, יהיה לכם קל  יותר להרגיל את הילדון, משום שילדים לומדים באמצעות דוגמה אישית. כדאי לשים דגש על רחיצת הידיים כשהילד מתחיל לנסות לאכול בעצמו אוכל אצבעות, או נוטה להכניס ידיים פה בזמן האוכל.

כשאין אפשרות לרחוץ ידיים, למשל בטיול או בגינה הציבורית, כדאי להשתמש במגבונים עם בישום עדין או ללא בישום, שמיועדים לתינוקות, כמו מגבוני סופטקר שמכילים תמצית כותנה, ויטמין E וקמומיל, להרגעת העור. המגבונים הינם היפואלרגניים, ללא אלכוהול ומותאמים במיוחד לעור העדין של התינוק. 

 

גזיזת ציפורניים: חשוב ביותר לעשות זאת במספריים מיוחדים לתינוקות ולנקות את המספריים לפני ואחרי השימוש בהן. הורים רבים מנסים לגזוז את הציפורניים בשעת הרחצה, שכן המים מרככים את העור ואת הציפורן ומונעים פגיעה בהם. המלצה נוספת: לגזוז ציפורניים בזמן שהתינוק או הפעוט ישן, כדי שלא יעשה תנועה מפתיעה בזמן הגזיזה. 

 

צחצוח שיניים: רופאי שיניים רבים ממליצים להתחיל לצחצח לתינוק כבר מבקיעת השן הראשונה. לנגב את שיני התינוק במיוחד אחרי האכילה או יניקה (חלב אם או בקבוק) עם חיתול בד או מטלית רכה. כדאי גם לרכוש מברשות שיניים שמותאמות לתינוקות ולהניח לו לשחק בהן. 

בהמשך, הראו לו כיצד אתם מצחצחים שיניים ועודדו אותו להכניס את המברשת לפיו. אפילו לנסות לצחצח בעצמו או "לצחצח" לכם, ההורים. אפשרויות נוספות לעידוד הצחצוח: מתן מדבקות ופרסים, הקראת סיפורים על שיניים וחיידקים וכדומה. ואולם כדאי לזכור:

  • יש להחליף מברשת שיניים בכל 3 חודשים.
  • מומלץ להפריד את המברשת של הילדון מאלה שלכם.
  • כדאי להרחיק את המברשות מהכיור או מהאסלה בשירותים.

 

ניקוי אוזניים: רופאי ילדים ממליצים להימנע ככל האפשר מניקוי אוזניים. זאת משום שלשעווה, אותו חומר צהבהב שהאוזניים מפרישות, יש מטרה חשובה: להגן על תעלת האוזן. אם בכל זאת החלטתם לנקות או שיש לכם הרגשה ש 1. השעווה דחוסה, אוטמת את האוזן ומפריעה לשמיעה 2. התינוק סובל מדלקת אוזניים. במקרים אלה מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים לפני שפועלים, כדי שינחה אתכם כיצד לעשות זאת. בכל מקרה, שימוש במקלונים לניקוי אוזניים אינו רצוי, משום שהוא עלול לגרום דווקא לדחיסת השעווה עמוק פנימה ולגרום לנזק. 

 

רחצה באמבטיה: ההמלצה היא להתחיל לרחוץ את התינוק, הפעוט או הילד, בכל גיל, מכיוון הפנים, כלפי מטה, עד שמגיעים לאזור הפחות נקי – העכוז ואבר המין. חשוב במיוחד לרחוץ היטב קפלי עור, כמו בצוואר, בתי השחי ובסביבת אבר המין, שהינם פחות מאווררים לכן עלולים להתפתח בהם גירויי עור. בגלל הרגישות כדאי מאד:

  • לנקות את הישבן ואבר המין במגבון לח לפני שמכניסים את התינוק או התינוקת למים. 
  • לייבש את עור התינוק היטב אחרי הרחצה ולהקפיד במיוחד על ספיגת הלחות באזורים שיש בהם קפלי עור.
  • להשתמש בשכבה עבה של משחת החתלה, כדי למנוע תפרחת חיתולים. למשל, במשחת ההחתלה של סופטקר שמכילה תמצית כותנה, ויטמין E וקמומיל, להרגעת העור. לאחר הרחצה, מומלץ למרוח על שאר הגוף קרם גוף המיועד לתינוקות.